Bæredygtige gaver i 2019

Når du skal finde bæredygtige gaver til dine nærmeste, kan det være svært at finde det helt rigtige. De fleste tænker nemlig, at bæredygtighed handler om velgørenhed, sparsommelighed og en generel mangel på luksus.

Men det behøver slet ikke være tilfældet.

En klimavenlig gave kan være luksuriøs, betænksom og af den højeste kvalitet.

Derfor har vi samlet et par gaveidéer, du kan finde inspiration i, når du skal købe en bæredygtige gave.

Gaveinspiration til bæredygtige gaver

Bæredygtige og klimavenlige gaver, skal gerne opfylde et par kriterier:

Gaven skal have en lang levetid, være genbrugelig og helst produceret i Danmark.

Hvis en gave tilfredsstiller de krav, undgår du nemlig de værste klimasynder inden for produktion, transport og udledning af råstoffer.

Genbrug – bæredygtige gaver med god samvittighed

Elektronik bliver traditionelt ikke set som en klimavenlig eller en bæredygtig gave.

Det er der en god grund til, fordi smartphones, computere og andre former for elektronik kræver råmaterialer, der kan være dyre for klimaet at udvinde. Det gælder blandt andet råstoffer såsom kobolt, guld og andre ædelmetaller. De bruger desuden også strøm løbende. Afhængig af dit el-selskab, er den strøm ikke altid grøn.

Der er dog en undtagelse til den tommelfingerregel – genbrug.

Vil du gerne give en fysisk gave, frem for en ydelse, så kan genbrug være det rette løsning for dig.

Der er efterhånden kommet mange fantastiske almindelige og luksus-genbrugsbutikker rundt omkring i hele Danmark. Her er det muligt at finde designertøj, bøger, møbler og meget andet, der kan passe til enhver smag.

Ikke alle genbrugsvarer er lige, klimamæssigt. Det er vigtigt, at du holder kvaliteten for øje. Jo bedre kvalitet en vare er, desto mere sandsynligt er det, at den vil blive brugt. De er også også mere holdbare.

Hvis du vil give en luksuriøs gave, der er nyttig og god for klimaet, kan du forblive i elektronikkens verden, og give en brugt iPhone til en du holder af.

iPhones egner sig især til genbrug, fordi de ofte holder deres værdi i væsentlig længere tid end mange andre smartphones. Det er, fordi de ofte er i højere kvalitet – og fordi mange udskifter deres iPhone, når en ny model kommer på markedet.

Hvis du gerne vil gøre det til en fælles oplevelse mellem dig og gavens modtager, kan du i stedet lave et “gavekort” til genbrugsbutikker og loppemarkeder. Så kan de selv være med til at vælge deres gave.

Oplevelser, der ikke kræver flyrejse eller meget strøm

Oplevelsesgaver er også ideelle, og bæredygtige gaver. Det eneste du skal holde for øje er, at det helst ikke skal kræve flyrejse eller meget strøm. Så det er bedst at holde oplevelsen i Danmark og vælge noget simpelt, der ikke involverer en stor udledning af energi.

Jo mere energi, der skal udledes, jo mere belastes miljøet også. Du kan ikke altid være garanteret, at den brugte energi stammer fra klimavenlige kilder, såsom vindmøller, jordvarme eller solpaneler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

36 − 29 =